Podcast Mysterieus België

Hasselt / Herkenrode: De Eenhoorn

Een teambuilding stadsspel, fotozoektocht, schattenjacht...


Op een vroege ochtend in het jaar 1182 vertrok Graaf Gerard I van Loon vanuit zijn burcht in Kuringen om op jacht te gaan in zijn bossen van Herkenrode. Groot was zijn verbazing toen hij te midden van het groen in een hut drie jonkvrouwen aantrof, in het gezelschap van een eenhoorn. Zij verklaarden de graaf dat ze zich teruggetrokken hadden van het wereldlijke gebeuren om in gebed, eenzaamheid en arbeid hun leven aan de Heer te schenken. De graaf was zo aangedaan dat hij hun een stuk van zijn domein schonk om er een abdij te bouwen. De naam Herkenrode is een samenstelling van het Keltische woord arika, het verkleinwoord van ara dat rivier betekent, en rode dat open, ontgonnen plaats betekent. Het is dus de open plaats bij de rivier – wellicht wordt hiermee verwezen naar de plek waar de drie maagden de eenhoorn aantroffen.
Eén van de drie maagden heette Ingeltrude: zij werd de eerste abdis van Herkenrode, en zij koos ook voor het beeld van de opspringende eenhoorn in het wapen van de abdij. Van de eenhoorn wordt verteld dat het een mythisch dier is, zeer schuw en rein. Indien de eenhoorn zijn hoorn in vergiftigd water doopt, zou dit meteen weer zuiver worden. Het poeder uit zijn hoorn kon ook dienen als tegengif voor alle bestaande giftige stoffen. Enkel een maagd was in staat een eenhoorn te vangen. Als zij in de buurt kwam, legde het dier zijn hoofd in haar schoot te rusten. Op die wijze werd de eenhoorn ook het mystieke symbool van de Onbevlekte Maagd en paste het mythische dier dus zeker in het wapenschild van een vrouwenabdij.
Maar er is meer aan de hand. Sinds de achttiende eeuw is in Herkenrode het Genootschap van de Eenhoorn actief. De leden van deze selecte club geloven dat wat ik zonet vertelde met betrekking tot de stichting van de abdij van Herkenrode, niet zomaar een vrome legende is. Ingeltrude, Jutta en al de andere opeenvolgende abdissen van de grootste en rijkste vrouwenabdij uit de Nederlanden zouden er een échte eenhoorn op nagehouden hebben, die in de “infirmerie” – of het ziekenhuis van de abdij – allerlei wonderen verrichtte voor de mensen. Deze eenhoorn zou het eeuwige leven gehad hebben, maar bij een schermutseling met een bende rovers die zich meester wilde maken van de rijkdommen van de abdij, dodelijk verwond zijn geweest.

Het Genootschap van de Eenhoorn heeft zich tot doel gesteld aan te tonen dat de eenhoorn niet zomaar een mythisch dier is, zoals algemeen wordt aangenomen, en dat het ook echt heeft bestaan. Men hoopt dit te kunnen bewijzen door de stoffelijke resten van de eenhoorn op te sporen en/of de magische hoorn terug te vinden. Tot nu toe is men daar niet in geslaagd. Het Genootschap van de Eenhoorn doet nu, op 31 maart, exact 300 jaar na de stichting, evenwel een nieuwe poging om de magische hoorn op te sporen, onder meer met behulp van een paar bekende spiritische mediums, die in contact zullen treden met de geestenwereld…

Alle deelnemers krijgen een programmabrochure mee, waarin de plaatsen waar iets gebeurt en de personen door wie dat gebeurt kort worden voorgesteld.



By Mysterieus België
Published by De Scriptomanen
ISBN: 9781301438440
Prijs: ca. 20 euro

Draaiboek en scenario bij een doe-het-zelf pakket voor een interactief toneelspel, een geanimeerde stadswandeling, een stadsspel of een GPS-spel (type schattenjacht) op de abdijsite van Herkenrode bij Hasselt. Onderzoekers zijn het erover eens dat de mythische eenhoorn ooit echt heeft bestaan, en dat het laatste exemplaar hier werd gesignaleerd... Maar waar is de eenhoorn gebleven? En bij wie?

Een lid van het geheimzinnige en zeer geheime Genootschap van de Eenhoorn nodigt schattenjagers en teams van schattenjagers uit samen met hem/haar een poging te doen om de magische hoorn te vinden, die het eeuwige leven geeft. Onderzoekers zijn het erover eens dat de mythische eenhoorn ooit echt heeft bestaan, en dat het laatste exemplaar in de abdij van Herkenrode werd gesignaleerd. Maar waar moeten we zijn stoffelijke resten nu zoeken? En wie heeft zich meester gemaakt over de magische hoorn, en bezit nu het eeuwige leven? 

Het spel kan zowel georganiseerd worden met als centrale locatie de abdij van Herkenrode, als op een traject tussen de abdij van Herkenrode en de Grote Markt van Hasselt (= een kleine 7 kilometer). Indien het georganiseerd wordt met de abdij als centrale locatie, kunt u zelf de nodige locaties in de onmiddellijke omgeving kiezen, waar de spelleid(st)er dient opgespoord te worden. In dit scenario wordt de formule uitgewerkt met een traject van de abdijsite van Herkenrode tot de Grote Markt van Hasselt, van ongeveer 3 uur. Inhoudelijk verandert er echter weinig of niets aan het eigenlijke verhaal, en al helemaal niet aan het benodigde spelmateriaal.



Available ebook reading formats

Single purchase gains access to all formats. How to download ebooks to e-reading devices and apps.
FormatFull BookSample First 80%
Online Reading (HTML, good for sampling in web browser)BuyView sample
Kindle (.mobi for Kindle devices and Kindle apps)BuyDownload sample
Epub (Apple iPad/iBooks, Nook, Sony Reader, Kobo, and most e-reading apps including Stanza, Aldiko, Adobe Digital Editions, others)BuyDownload sample
PDF (good for reading on PC, or for home printing)BuyNo sample available
RTF (readable on most word processors)BuyNo sample available
LRF (Use only for older model Sony Readers that don't support .epub)BuyDownload sample
Palm Doc (PDB) (for Palm reading devices)BuyDownload sample
Plain Text (download) (flexible, but lacks much formatting)BuyNo sample available
Plain Text (view) (viewable as web page)BuyNo sample available


Alle info om dit - of een ander - stadsspel te organiseren: http://www.stadsspel.be/

Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

Urban Legends in Mysterieus België

05. De moord op koning Albert