Podcast Mysterieus België

Leuven: De Demon van Cornelius Agrippa


  
De zeer geleerde magiër Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim werd geboren in 1486, in Keulen. Met zijn alchemistische experimenten probeerde hij lood om te zetten in goud, maar het was vooral de Zwarte Kunst die hem in de problemen bracht. Zo verdedigde hij al eens een vrouw die van hekserij was beschuldigd, of weigerde hij de horoscoop te trekken van een prinses. Op die manier moest hij telkens weer hals over kop vluchten uit een stad als Rome, Madrid, Lyon… om zijn geluk elders te beproeven.
In 1530 kwam Cornelius Agrippa naar Leuven, waar hij doceerde aan de universiteit. Daar liet hij zijn studenten ondermeer kennismaken met twee beroemde werken van zijn hand: IJdelheid der Wetenschappen en De Occulte Filosofie. Maar al snel moest hij ook vluchten uit Leuven, volgens sommigen voor zijn schuldeisers, volgens anderen omdat hij verantwoordelijk was voor het oproepen van de Demon van Leuven.

Martin Antonio del Rio, een Jezuïet die een grote rol speelde in de heksenjachten van de zuidelijke Nederlanden, doceerde theologie aan de universiteit van Leuven terwijl Cornelius Agrippa daar ook werkzaam was. Hij was het die Agrippa formeel beschuldigde van het bedrijven van zwarte magie en het verband tussen de magister en de Demon van Leuven aan het licht bracht…




De vrouw van Agrippa was namelijk  verliefd geworden op een van zijn studenten. Laten we hem voor het gemak Fonske noemen. Ze had haar minnaar de sleutel gegeven van de studeerkamer, waar de magiër zijn gevaarlijkste toverboeken of grimoires achter slot en grendel hield. Fons las een van de formules hardop voor. Het was geen Grieks en geen Latijn en als rechtgeaard student begreep hij er geen snars van, maar het resultaat was wel dat het volgende moment de deur werd open geworpen, en dat daar voor Fons niets of niemand minder dan de vreselijke demon Quasiloco stond, die hij per abuis had opgeroepen...



"Wat moet ik doen, meester?" vroeg hij.                 
"Ik heb u niet met opzet opgeroepen!" protesteerde de student. "Het was per ongeluk! Echt!"
"Allemaal goed en wel," zei de demon. "Maar u weet toch ook dat demonen niet voor niets mogen worden opgeroepen!? En dat zij er niet van houden gestoord te worden!?”
Verstijfd van angst en afgrijzen kon de student niet meteen antwoorden, en dus sloeg Quasiloco hem dood.

Toen Cornelius Agrippa naar huis terugkeerde, trof hij in zijn studeerkamer de demon aan, die – weer tot rust gekomen – bij het lijk van de student was gaan zitten. De magiër was in alle staten. Als men ontdekte wat er precies was gebeurd in zijn huis, zou hij beschuldigd worden van moord. En dus beval hij de demon in het lichaam van de student te varen en door Leuven te gaan lopen, om dan ver genoeg van zijn huis het lichaam te verlaten, zodat het zou lijken alsof de student plotseling dood was gevallen op straat…

En dat heeft Quasiloco ook gedaan… Maar vervolgens heeft hij een ander lichaam overgenomen… En toen is het Schrikbewind van de Demon van Leuven begonnen…



U kunt dit nu ook zelf aan den lijve meemaken in het city game Met Quasiloco door Leuven, dat voor u georganiseerd en gespeeld wordt met 1 spelleider, of dat u helemaal zelf kunt organiseren en spelen met een handig doe-het-zelf pakket.


Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

Urban Legends in Mysterieus België

05. De moord op koning Albert