Podcast Mysterieus België

Lamorteau: Waar Louis XVI en Marie Antoinette zouden overnachten...




Tijdens de Franse Revolutie was het zo gepland dat Louis XVI en Marie Antoinette, op de vlucht voor de revolutionairen, een onderkomen zouden vinden in het huis van de heer Franque. Achter de kerk van Lamorteau vindt u dit huis, dat de geschiedenis van Frankrijk had kunnen bepalen... als de vlucht van het koningspaar niet anders was verlopen dan voorzien.

Men vertelt dat de Franse koning hier verwacht werden door de deer Franque, die een speciale kamer had voorbehouden voor zijn hoge gasten. Maar Louis XVI en Marie Antoinette werden onderweg aangehouden, in Varennes... en later onthoofd.




Meer informatie over dit dorp van legenden, met onder meer een prachtige fotoreportage: hier!

Zie ook: Het Fortuin van de Bourbons / Nostradamus in Orval.

  • Jacky Blancquaert meldt via FaceBook dat die overnachting niet zeker is, maar dat de "ex-capitaine de Franque" op een of andere manier tot het vluchtplan behoorde. Om de zoveel mijlen moest de zware berlinekoets namelijk van paarden wisselen.

    "Een eeuw later vertelde de sjampetter van Lamorteau het verhaal van zijn voorvader-handlanger van de Franque, en de overlevering ...overleefde. Het huis de Franque werd gebouwd in 1780 en was mooi, groot en modern in 1791, maar voor de inzittenden van de berline waren er zeker drie kamers nodig, daarom mijn twijfel of die woonst wel groot genoeg was om heel de bende te logeren."

    "Het feit dat de Franque ooit officier was in het Frans leger (en ridder in de orde van Saint-Louis) versterkt de hypothese dat hij het eerste contact was op Oostenrijkse bodem, in die grensstreek. Daarom is van alle veronderstelde "geplande verblijfplaatsen" die eerste nacht in Lamorteau het meest geloofwaardig."

Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Urban Legends in Mysterieus België

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

05. De moord op koning Albert