Podcast Mysterieus België

Roeselare & Moorsel: Peegie & Pee

Van In de voetsporen van Pee Klak (een bijdrage van Elisa):

“Het was den derden September 1911 dat het Mevrouw Tanite behaagde ter wereld te brengen in al zijn glorie : zonder haar, zonder tanden, zonder fatsoen en al lelijk doen ‘Peegie van den Nieuwmarkt’, rasechte en waardige afstammeling van Cyper, stamvader dezer vroede gemeente, stevig geworteld als een oase van strijd en lust in den anderzijds zo soberen en deftigen Roeselaarsen bodem.”

Zo begint Willem Denys zijn verhaal over “Peegie”, letterlijk “de kleine Pee”. Peegie, in werkelijkheid een man met dwerggroei die ooit in Roeselare woonde, wordt in de verhalen van Denys een jonge man die op de Nieuwmarkt leeft en er de leurdersstiel leert van de andere “Nieuwmarktnaren”.Het personage Peegie charmeerde de lezers en met zijn volkshumor en verkopersgeest werd hij al vlug het symbool voor de Roeselaarse volksaard en kreeg zowaar een bronzen beeld op de Roeselaarse Botermarkt. Onder de naam 'De Maten van Peegie' werd zelfs een genootschap opgericht, die tot vandaag het verdedigen van de Roeselaarse volksaard en het promoten van de stad nastreeft.

De gelijkenissen met onze Pee zijn treffend: niet alleen draagt zijn Roeselaarse evenbeeld dezelfde naam en een soortgelijke klak, hij beoefent ook hetzelfde beroep (al leurt hij dan niet met vis, maar met schoensmeer) en haalt dezelfde schalkse streken uit. En zoals Ben Putteman een boek schreef over Pee, zo maakte Willem Putman een toneelstuk over Peegie…

Is het toeval, of was Willem Denys, een late tijdsgenoot van Pee Klak, in werkelijkheid geïnspireerd door de Moorselse Pee, die misschien op een van zijn tochten naar Frankrijk langs Roeselare kwam en daar indruk maakte op de toen kleine Willem?? Het is wellicht vergezocht, maar geheel ondenkbaar is het niet…

Wat er ook van zij: misschien moet het Aalsterse stadsbestuur wel eens overwegen om ook onze Pee te vereeuwigen in een standbeeld…

Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Urban Legends in Mysterieus België

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

05. De moord op koning Albert